dimarts, 5 d’abril del 2011

Ciutat Meridiana

Ciutat Meridiana és un barri creat als anys 60 per a tal de donar una vivenda digne a molt baix cost a la gent que vivia en barraques o que simplement no tenien lloc on dormir. Això era posible perque totes aquestes zones on es creen els polígons residencials estaven llavors a les afores de la ciutat i el sòl era molt més barat, a més de l'utilització de sistemes constructius ràpids i econòmics (posteriorment molts d'aquests han donat problemes de iluminosi).
El plantejament de Ciutat Meridiana com a projecte no va ser gaire meticulos, va consistir en col.locar uns blocs de pisos tots (o casi tots) orintats iguals, sense tenir molt en compte el que realment crea ciutat, es a dir, els llocs públics, d'oci, les infraestructures, els carrers... Posteriorment s'han fet moltes reformes i intervencions que han produït moltes millores per la gent del barri, tot i que crec que el més vital va ser l'arribada del Metro i la connexió amb la xarxa ferroviària.
Comparar l'Eixample de Barcelona amb un polígon residencial es complicat, però si s'aprofundeix una mica en el tema podem trobar certes semblances, com per exemple en el fet que l'eixample es construí sobre un sòl a les afores de la ciutat, un sòl barat, tot i que salvant les distàncies ja que l'Eixample el que volia era exapandir Barcelona i conectar-la amb els nuclis urbans que la envoltaven. Pel que fa la edificació no tindrien gaire a veure, ja que l'edificiació i la parcel.lació de l'Eixample esta basada en una cuadrícula i en l'edificació lenta i paulatina de moltes tipologies d'edificis que variaven en el temps, en canvi, les dels polígons residencials solen ser monòtones i construides de cop, casi d'un dia per l'altre.