dilluns, 2 de maig del 2011

Gegants i capgrossos

Figueres és una ciutat molt més petita que Barcelona i no hi ha aquest caràcter tant fort que tenen alguns barris de la gran ciutat, com és Sants. L’altre dia vam poder veure que un barri pren molta força gràcies als propis veïns i la pressió que exerceixen. Va ser interessant fer el recorregut a través de punts claus en la història del barri; ja que això a Figueres no és tant palpable.

Pel que fa a una entitat vinculada amb la ciutat; a Figueres també hi ha una colla castellera, però jo he escollit els Gegants i Capgrossos que, a Figueres són una colla molt important i antiga.

Hi ha representats personatges il·lustres figuerencs, com en Dalí i la Gal·la; en Janet i la Justa, que són personatges d’una obra de teatre d’Abdó Terradas, un escriptor i polític republicà de Figueres (del qual també hi ha la seva figura en forma de gegantó); i un dels més emblemàtics: el capgros Berruga. Aquest últim és el més conegut arreu, i va ser l’encarregat de fer el pregó de les festes d’aquest any. La gent s’hi identifica perquè els personatges formen part de la història de la ciutat.