dilluns, 28 de març del 2011

Poble Sec

Poble Sec neix després de l'aprovació de l'enderrocament de les muralles existents a Barcelona, es configurà llavors un petit eixample que queda exclòs de l'Eixample Cerdà i que substitueix la zona de petites cases d'obrers que fins aleshores existien. Esta limitat per zones de gran importància per la ciutat, com l'Avinguda Paral·lel, Montjuic o Plaça Espanya i ha esdevingut una zona de gran activitat social, política i cultural al llarg dels anys.
És un barri popular que va acollir onades de migració de la resta d'Espanya, va viure una època de decadència i va ser lloc de trobada als seus cafés, cabarets i teatres. Va viure durament la Setmana Tràgica del 1909, segurament als seus carrers i locals es van planificar accions polítiques vitals per l'evolució històrica de la ciutat.
Moltes zones de Barcelona van viure situacions similars a les del Poble Sec, un exemple és la zona més antiga del barri d'Horta-Guinardó, al voltant de la Plaça Eïvissa. Inicialment era una zona on vivien obrers i treballadors del camp, poc a poc es va produir un augment del a seva població donades les onades migratòries de principis del Segle XX, al igual que Poble Sec, va patir amb crueltat la Setmana Tràgica i altres accions. Poc a poc es va anar adaptant a les necessitats de les noves èpoques, es van dur a terme planejaments i accions de recuperació però tot i així, igual que a Poble Sec, encara es conserven petits racons que recorden la seva història.