dissabte, 19 de febrer del 2011
Barcelona dels romans x São Paulo dels Jesuïtes
Es increïble com a cada ciutat la història parla per si mateixa. Cada racó, cada cantonada o carrer...cada construcció parla una mica d'aquest gran i complexe cos que es la ciutat. El que més crida l'atenció a Barcelona es la capacitat que ha tingut de mantenir la memòria de totes les coses que el hi van passar (amb millor o pitjor estat de consevació) i que encara es pot veure clarament les diferents capes que té la ciutat vella. Jo sóc de São Paulo, una ciutat gegant brasilera, que va néixer a 1554 (més de 1500 anys després de la Barceona romana); la ciutat començà com a una missió jesuïta, amb el "Pátio do Colégio" ( la seva séu) com a primera construcció de la ciutat, seguit pel Monestir de São Bento i el "Largo de São Francisco" (Plaça de l'Esglèsia de S. Francisco). Aquests tres edificis van formar un triangle que es va convertir en el cor de la Ciutat que es manté com una vila petita sense gaire importància polïtica o económica, fins el s. XIX quan s'enriqueix molt amb el comerç del café. Es interessantíssim veure la diferença de les origens de la ciutat: una va néixer com a ciutat romana, amb els eixos cardo maximus i decumanus maximus, gaire bé amb forma de creu; l'altre va aparéixer com a triangle entre tres rius i tenia l'objectiu de "cristianitzar" els indis guaranis que hi vivien.
El creixment de les ciutats també es diferent, considerant-se la diferència de les situacions geopolïtiques de cada ciutat. Mentres barcelona va créixer en capes, amb les muralles i portes sempre presents i amb densitats altes, São Paulo creix amb diferents nuclis conectats per camins o senders (el barri de Campos Elíseos, per exemple). Això va influir inclus en com es tracta l'espai públic (com van dir el dimarts passat), considerant-se que a la Barcelona medieval no es pensava en places i a São Paulo les places (Largos) han sigut l'embrió de la ciutat.
Crec que São Paulo encara ha d'aprendre molt amb Barcelona amb l'atenció al centre històric (tot i que totes dues encara han de millorar molt), i donar vida per aquesta part tan rica de la ciutat, sense gentrificar-lo....
Etiquetes de comentaris:
02/15_Ciutat Vella,
Guilherme_São Paulo